Непокорното семе“ на Антъни Бърджес е на българския пазар. Романът е забележителна

...
Непокорното семе“ на Антъни Бърджес е на българския пазар. Романът е забележителна
Коментари Харесай

„Непокорното семе“ - плашеща, но и забавна прогноза за нашето съвремие

„ Непокорното семе “ на Антъни Бърджес е на българския пазар.  Романът е забележителна ирония, родена от ослепително въображение, изобретателна и бликаща от живот , която преглежда тематиката за цикличния темперамент на човешката история и ни предлага остроумна, плашеща, само че и занимателна прогноза за нашето съвремие.

„ Книгата предизвика да мислим какво е било, само че и какво ще бъде. Това е книга, която предизвика съвестта ни, даже когато още нямаме мотив да имаме нечиста съвест. Книгата може и да е занимателна, и плашеща “. Това показа в предаването „ 12+3 “ виновният редактор Благой Иванов. 

Плътта има своя логика…

Учителят по история Тристрам и неговата брачна половинка Биатрис-Джоана скърбят. Загубили са детето си в един антиутопичен свят, който ограничава   популацията посредством надзор над популацията – свят, който издига на фундамент различната половост и доброволната дезинфекция.

Същевременно обаче Дерек, братът на Тристрам, поставил обществена маска, с цел да подкрепи кариерата си, поддържа любовна спекулация с Биатрис-Джоана… и пристрастеността им води до закононарушение: заченати са близнаци. Ситуацията се усложнява след появяването на Сивите – полиция на екстремизираното статукво, която ползва тежки репресивни ограничения.

Неизбежно животът на всички се трансформира. Тристрам е задържан, Дерек е нараснал, а бременната Биатрис-Джоана се трансформира в бегълка. Самото общество също минава през промяна – напрежението по улиците се повишава и недоволството разклаща цялото държавно управление, възраждат се антични ритуали за плодовитост, а в страната се надига злокобен канибализъм. За похлупак, като част от морално презрителните ограничения на системата, избухва бутафорна война, чиято единствена цел е да прочисти обществото. 

Интервюто с Благой Иванов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР